Fr. Marius, misionar al milostivirii
Sfântul Părinte papa Francisc l-a numit pe fr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv., misionar al milostivirii, prin decretul emis la 21 aprilie 2020. Fr. Marius-Petru este în prezent consilier provincial și rector formator al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.
În scrisoarea de prezentare a decretului papal, ÎPS Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, precizează că prezenta numire își are temeiul în ecourile pozitive ale multitudinii de roade spirituale pe care le-a adus slujirea de Misionari în timpul Jubileului Extraordinar al Milostivirii (2015-2016) și care l-a determinat pe Sfântul Părinte să prelungească acest minister, expresie a Milostivirii divine și a grijii Bisericii, ce va rămâne „până la o nouă dispoziție, ca semn concret că harul jubileului continuă să fie, în diferitele părți ale lumii, viu și eficace” (Scrisoarea Apostolică în formă de Motu Proprio „Misericordia et Misera”, nr. 9).
În același document sunt menționate și îndatoririle ce-i revin misionarului milostivirii: disponibilitate față de parohi, rectori de sanctuare și de episcopi ori de câte ori îi este adresată invitația de a predica misiuni populare și de a coordona alte inițiative strâns legate de celebrarea sacramentului Spovezii și de predicarea misterului Milostivirii divine mai ales în momentele „forte” ale anului liturgic; se mai recomandă ca însuși misionarul milostivirii să solicite celor în drept organizarea unor astfel de momente spirituale.
De asemenea, misionarul milostivirii este chemat să-și însușească în mod exemplar atitudinile pe care Sfântul Părinte le cere fiecărui confesor: „primitori cu toți; martori ai duioșiei paterne în pofida gravității păcatului; atenți în a ajuta să se reflecteze asupra răului comis; clari în prezentarea principiilor morale; disponibili de a-i însoți pe credincioși în parcursul penitențial, menținând pasul lor cu răbdare; clarvăzători în discernământul fiecărui caz; generoși în împărțirea iertării lui Dumnezeu […], mărinimos cu inima” (Misericordia et Misera, 10).
În sfârșit, în documentul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări mai sunt precizate și facultățile acordate misionarilor milostivirii în privința absolvirii penitenților de unele păcate cărora li se adaugă o cenzură rezervată Sfântului Scaun.
Decretul de numire urmează să-i fie înmânat fr. Marius-Petru Bîlha de către Ministrul provincial, fr. Teofil Petrișor, în data de 7 iunie 2020, în cadrul unei celebrări solemne ce va avea loc în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.
* * *
Fr. Marius-Petru Bîlha s-a născut la 28 ianuarie 1975 la Hălăucești (IS).
A frecventat școala primară și gimnazială la Hălăucești până în 1989 după care a făcut primii doi ani de liceu (treapta I) la Iași, Liceul de Informatică.
A început itinerariul formativ în cadrul Provinciei „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali, intrând în septembrie 1991 la Seminarul Franciscan din Roman, pe care l-a absolvit în 1993.
După anul de noviciat (1994-1995), a făcut profesiunea simplă la 19 august 1995 la Prăjești, în mâinile Ministrului provincial, fr. Iosif Sabău.
A continuat studiile filozofice și teologice, mai întâi pentru un an (1993-1994) la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan Roman și apoi la Institutul Teologic „Sf. Anton, Doctor” de la Padova (Italia), finalizate cu bacalaureatul în teologie, în iunie 2000.
A profesat voturile solemne la 15 septembrie 1999 la Roman (Institutul Teologic Franciscan) în mâinile Ministrului provincial, fr. Iosif Pal.
A fost sfințit diacon la Hălăucești (Iași) pe data de 15 iulie 2000 de către Episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă, și preot pe 29 iunie 2001 la Roman (Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan) de către Episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel.
În perioada 2000-2002 a urmat studiile de licență la Facultatea de Științele Educației din cadrul Universității Pontificale Saleaziene din Roma, specializându-se în Pastorația tinerilor și cateheză.
A revenit la aceeași universitate în 2008 pentru a urma cursurile de master în Teologie Spirituală, specializarea: Formarea formatorilor și a animatorilor vocaționali pe car ele-a încheiat în 2010.
A activat ca formator, atât în România – un an ca vicerector la Seminarul Mare din Roman (2003-2004), 4 ani ca rector la Postulandatul din Huși (2004-2008), cât și în Italia – 4 ani (2009-2013) ca vicerector, responsabil cu profeșii simpli, la Colegiul Internațional Seraphicum, OFMConv. din Roma.
În septembrie 2013 a primit ascultare din partea Ministrului general pentru conventul „Sf. Maximilian Kolbe” din Roma, începând studiile de doctorat în Teologie la Facultatea Teologică „Sf. Bonaventura” – Seraphicum din Roma, alternând perioada de studiu și cercetare cu experiențe misionare în diferite țări din America Latină, precum Honduras și Columbia.
Din februarie 2016 a revenit în Romania fiind ales membru în Definitoriul provincial și rector pentru formare al Seminarului Mare din Roman.
În timpul vizitei apostolice a Sfântului Părinte, papa Francisc în Romania (31 mai-2 iunie 2019) a fost traducătorul oficial al Sanctității Sale.
Printre activitățile academice menționăm faptul că a predat Catehetica și Teologia Practică fie la Roma (Italia) – Facultatea Sf. Bonaventura – Seraphicum, fie la Roman (Romania) – Facultatea Teologică de Teologie Pastorală.
[Fr. Virgil Blaj]
* * *