Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

Omagiu Papei Francisc pentru vizita în România

Omagiu Papei Francisc pentru vizita în România

Cu ocazia împlinirii unui an de la Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România (31 mai – 2 iunie 2019) vă semnalăm apariția unui volum omagial

Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios „Pax et Unitas” din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, sub Înaltul Patronaj al Nunţiaturii Apostolice din România și beneficiind de sprijinul direct al Excelenţei Sale Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic, a editat la Editura Serafica un volum omagial dedicat Papei Francisc, în care s-au adunat mărturiile unor personalități implicate în buna desfășurare a vizitei Papei Francisc în România. Toți cei care au avut ocazia să-l întâlnească pe Suveranul Pontif, toți cei care l-au ascultat, l-au privit și l-au însoțit, au putut auzi și vedea nu numai cuvinte frumoase și încurajatoare, ci mai ales au înțeles profunzimea și practicitatea semnificației mottoului acestei vizite: „Vin la voi ca pelerin și frate!”. Mesajele și articolele pe care le vom găsi în această lucrare sunt tot atâtea mărturii ale faptului că întotdeauna Dumnezeu lucrează prin slujitorii săi care sunt apropiați de cei marginalizați și uitați!

Așa cum subliniază și Excelenţa Sa Mons. Miguel Maury Buendía în prefața cărții: „Până acum, întreaga lume a înţeles opţiunea preferenţială a Papei Francisc pentru marginalizaţii din toate sectoarele societăţii, indiferent dacă la nivel social sau economic, şi insistenţa sa asupra faptului că Biserica respectă spusele Evangheliei. În acest sens, se poate constata că vizita în România s-a încheiat cu o oprire într-o biserică construită de comunitatea de romi din Blaj. Mii de fraţi ai lor au urmărit cu o emoţie profundă această întâlnire prin mass-media din întreaga lume. Cu dorinţa vie ca amintirea vizitei să aducă încă în inima tuturor românilor multă linişte şi bucurie, îi invit pe toţi să citească contribuţiile valoroase ale acestui volum omagial”. 

De asemenea, să ne amintim și cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: „Termin, mai rămâne un paragraf, dar nu vreau să neglijez să spun o experienţă pe care am avut-o în timp ce intram în piaţă. Era o bătrână, destul de bătrână, bunică. În braţe avea nepotul de două luni mai mult sau mai puţin, nu mai mult. Când am trecut mi l-a arătat. Zâmbea, şi zâmbea cu un zâmbet de complicitate, ca şi cum mi-ar spune: «Uite, acum eu pot să visez!». Pe moment, m-am emoţionat şi n-am avut curajul să merg şi s-o aduc aici în faţă. Pentru aceasta povestesc asta. Bunicii visează când nepoţii merg înainte, iar nepoţii au curaj când iau rădăcinile de la bunici. România este «Grădina Maicii Domnului», şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei, Mamei, să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii. Mulţumesc!”.

Aceste cuvinte, cu care Papa Francisc a încheiat discursul Întâlnirii mariane cu tinerii şi cu familiile din Piaţa din fața Palatului Culturii (Iaşi), în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2019, sunt puternice, pătrunzătoare și pline de emoție! Acesta este Papa Francisc: om printre oameni și deschizător de drumuri ce se sfârșesc în Dumnezeu!

[Prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv.]