Loading...
duminică, 14 aprilie 2024
OFMConv Romania

Fericiți făcătorii de pace

Finalul de septembrie aduce în atenția romașcanilor continuarea seriei de conferințe despre Fericire. Ca de fiecare dată, manifestarea este întâmpinată cu mult interes din partea publicului ce cu greu încape în Salonul albastru, Hotel Roman, moderator al întâlnirii fiind părintele arhim. Andrei Ionița. Momentul de început, realizat de prof. Cristiana Lehner și prezentat de eleva Roxana Oprea, este ca de fiecare dată un eseu, de data asta având ca temă pacea.

Primul invitat este părintele Lucian Mihai Bobârnac, președintele Fundației Umanitare Pacea, care pe un ton cald și prietenos prezintă simultan cu imagini proiectate, câteva dintre activitățile realizate împreună cu copii și adolescenții rromi ce sunt implicați în cadrul fundației. Stăruința și perseverența părintelui în munca ce o desfășoară împreună cu dascălii și voluntarii prezenți, sunt materializate în rezultatele frumoase ce au fost obținute în cadrul acestei fundații acum recunoscută pentru eficiența ei pe plan social.

Un grup de tinere din Germania și Franța, venite pentru a cunoaște realitățile fundației au ținut să participe la conferințe, cântând împreună cu publicul două cântece în stil Taize.

Primul moment artistic al serii a fost susținut de un grup de elevi de clasa a III-a, ai școlii Mihai Eminescu, coordonați de prof. Dana Smerea, ce au interpretat cu mult suflet poezia „Un om fericit”.

Al doilea invitat al serii a fost părintele prof. Virgil Blaj, care cu mult interes a făcut o trecere în revistă a problematicii cu privire la fericire, la fericirea propusă de Mântuitorul și strânsa legătura pe care aceasta o are cu pacea divină și consecințele care izvorăsc din aceasta, dând naștere unei gândiri creștine fundamentate pe respect, înțelegere, dreptate, credința și dăruire.

Momentul artistic care a încheiat sesiunea a fost realizat de eleva Cosmina Smeria care a interpretat melodia lui Leonard Cohen, „Aleluia”.

Nu pot să nu scot în evidență, ori de câte ori particip la aceste întâlnirii structura, concretețea, dinamica, calitatea invitaților și a conferințelor, a momentelor artistice, aducând mai aproape de publicului romașcan, mesajul divin. Nu oriunde poți găsi oameni care să te provoace să realizezi că fiecare persoană e unică dincolo de apartenența sa la o categorie socială iar fiecare gest de respect și iubire se transformă într-un gest de pace, fiecare cuvânt bun dăruit aproapelui, este un pas spre liniștea și pacea noastră interioară, aceasta aducând cu ea lumina necesară călăuzirii spre pacea și liniștea mondială, așa după cum ne învață Maica Tereza de Calcutta.