Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Fericiți cei curați cu inima

Evenimentul, moderat de către pr. dr. Mihai Gal, i-a avut ca invitați pe pr. dr. Ionuț Amărinii și doamna Liliana Tiron, care au încercat să ne ajute să înțelegem cât mai bine tema centrală a întâlnirii: „Fericiți cei care au o inimă curată.” 

Părintele Ionuț Amărinii, Director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman, și-a început discursul de la următoarea idee: vedem limpede că astăzi mulți dintre noi susțin că sunt nefericiți. Deseori căutăm o cauză a nefericirii noastre. Uneori aceasta ar putea fi pentru că nu avem o inimă curată, care să știe să vadă binele. Tentația este pretutindeni, dorind să distrugă relația noastră cu Dumnezeu. De cele mai multe ori cădem în aceste ispite, iar inima noastră e apăsată tot mai mult de păcat, care luptă împotriva fericirii noastre. Un bun remediu pentru a ne păstra inima curată, împreună cu iertarea care o primim prin Sacramentul Pocăinței este rugăciunea, care menține strânsă relația noastră cu Dumnezeu, dar nu acea rugăciune înălțată doar cu buzele, ci din toată inima. Numai avându-l pe Dumnezeu aproape ne putem purifica „ochii inimii”.

Doamna Liliana Tiron, directoarea librăriei „Vasile Alecsandri” din Roman, după o scurtă explicație a sensului de „inimă” și de „curat”, ne-a adresat tuturor întrebarea: putem fi oare fericiți într-o lume dominată de violență, de războaie, de ateism, de ură, de minciună, de ipocrizie, de răzbunare, de materialism, într-o lume în care „a avea” este mai presus de „a fi”? „Eu cred că putem fi fericiți și cu inima curată doar dacă îi facem loc lui Dumnezeu să intre și să lucreze în inimile noastre”, dacă devenim mai buni, mai toleranți cu noi și cu cei din jurul nostru, dacă dăruim fără să așteptăm ceva în schimb, dacă iertăm și învățăm să cerem iertare și dacă trecem peste orgoliul nostru. Dacă începem chiar din momentul acesta să punem în aplicare aceste câteva condiții, vom observa că încetul cu încetul, se va produce o schimbare în relația noastră cu Dumnezeu și cu cei din jurul nostru, vom deveni mai buni și, în același timp, fericiți și cu inima împăcată.

Modul invitaților de a transmite publicului mesajul lor, alături de bucuria de a împărtăși din crezul lor de viață, a făcut ca această sesiune a Academiei „Petru Tocănel”, alături de întrebările cu care am rămas, a fost o invitație clară la a ști să „privești” altfel viața și pe cei din jur.

[Daniel Mîrț, elev LTF]