Loading...
vineri, 22 octombrie 2021
OFMConv Romania

Duminica a XII-a A – Nu vă temeți!

DUMINICA A XII-A

ANUL A

NU VĂ TEMEȚI!

 

Nu vă temeți! Acest imperativ este mereu prezent în viața celor care sunt chemați de Domnul pentru a îndeplini o anumită misiune, atât în VT cât și în NT. În textul nostru evanghelic, Mt 10,26-33 apare de trei ori, având mereu o nuanțare diferită.

Suntem în contextul chemării celor Doisprezece Discipoli și trimiterea lor în misiune, fiind numiți pentru aceasta Apostoli. Isus le-a spus că „discipolul nu este mai mare decât maestrul”, iar dacă maestrul este persecutat la fel se va întâmpla și cu discipolul. Deoarece ei au fost cuprinși de spaimă, Isus repetă de trei ori: „nu vă temeți!”, mereu „exorcizând” cauzele fricii.

Teama poate proveni din sentimentul de inferioritate față de vocația primită sau față de societatea majoritar contrară mesajului evanghelic. Isus îi asigură că tot ceea ce i-a învățat va ieși la lumină, adică Evanghelia va deveni far și călăuză pentru societatea de care acum se tem. De aceea îi invită să proclame mesajul de pe acoperișurile caselor, căci îndeplinirea misiunii primite alungă teama.

Într-un mod crescând, Isus îi invită să nu se teamă nici de cei care ucid trupul dar nu pot ucide sufletul. Da, misionarii pot fi uciși de cei care nu acceptă mesajul lor, însă moartea provocată de aceștia nu este spre moarte, ci spre viață, deoarece nu pot ucide sufletul. Este vorba despre încurajarea în a da mărturie cu riscul propriei vieți, devenind martiri pentru cauza lui Isus și a Evangheliei. De fapt, toți Apostolii (mai puțin Iuda Iscarioteanul) au devenit martiri. Exorcizarea fricii din partea lui Isus a produs roade de viață veșnică.

În acest sens, Discipolii sunt chemați să dea mărturie despre Isus în fața lumii, iar Isus va da mărturie despre ei în fața lui Dumnezeu Tatăl. Dacă cineva îl va renega pe Isus, și El îl va renega în fața Tatălui. Este vorba despre o renegare definitivă, nu una temporară, adică o cădere în propria slăbiciune. Mărturie stă Petru care l-a renegat de trei ori, dar mai apoi s-a convertit și a devenit martir al Evangheliei, adică a dat mărturie cu propria viață despre Isus.

Există totuși un motiv de teamă întemeiată: „temeți-vă de Cel care poate ucide și trupul și duhul în gheenă!” (Mt 10,28). Este vorba despre „frica de Domnul” care devine „începutul înțelepciunii” (Prov 9,10) și împiedică Discipolul să facă rău semenului. Cine se teme de Domnul nu săvârșește păcatul. Învăluiți de înțelepciune și eliberați de frică, Discipolii sunt capabili de mărturia supremă, după exemplul lui Isus.

Când Papa Ioan Paul al II-lea și-a început mandatul de păstor suprem al Bisericii Catolice a spus: „Nu vă fie teamă! Deschideți larg porțile lui Cristos! Acest Papă a devenit sfânt între timp, căci a depășit teama și și-a deschis inima larg lui Cristos.

Lăudat să fie Isus Cristos!

Duminică binecuvântată!

Meditație plăcută!

 

Fr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

Înregistrarea video poate fi urmărită la următoarea adresă: