Loading...
joi, 30 noiembrie 2023
OFMConv Romania

De la frumusețea Parabolelor la lumina Crăciunului

De la frumusețea Parabolelor la lumina Crăciunului

Sub acest generic s-a desfășurat conferința Academiei „Petru Tocănel” în data de 11 decembrie la sala mare Hotel Roman, ultima din acest an. Manifestarea a fost onorată de prezenta D-nei viceprimar Roxana Iorga.

Moderata de Pr. Arhim. Dr. Andrei Ioniță, conferința a început cu un moment de colinde interpretate de elevii claselor a II-a B si a III-a, coordonați de Prof. Carmen Axinia și Prof. Camelia Manea de la Colegiul National Roman Vodă. Îmbrăcați în frumoase costume populare, elevii au intrat în sală cu lumânări aprinse în mână pe două șiruri. Au cântat colinde tradiționale sub îndrumarea Prof. Ioan Postolache de la Clubul Copiilor Săbăoani, apoi au împărțit inimioare cu Iubire, Credință, Împlinire, Dăruire și multe alte „daruri” oferite să ne lumineze Crăciunul.

Primul invitat al serii este Pr. Lector Univ. Dr. Bernadin Duma, Decanul  Facultății de Teologie, din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman. Încă din primele cuvinte, vorbitorul ne propune să facem o întoarcere spre sine și să fim responsabili de lumea de azi, cu tot ce cuprinde ea. Face apoi o descriere reușită a trecerii de la frumusețea parabolelor la lumina Crăciunului, încheind cu întrebarea: „Cine celebrează cu adevărat Crăciunul?”

Corul Liceului Franciscan Roman, coordonat de Prof. Ioana Loredana Panaite, ne-a încântat mai apoi cu un moment de colinde tradiționale românești.

Al doilea invitat este D-ra Lucia Giurgi, membru fondator al asociației Iubire, Speranță și Ajutor, care a prezentat momente din activitatea desfășurată cu tinerii voluntari în cadrul asociației. A dat apoi cuvântul Fratelui Adrian și Surorii Emilia, colaboratori de nădejde, ce au sensibilizat publicul prin exemple personale împărtășite din activitatea lor cu copii și tinerii dezavantajați de care se ocupă.

Părintele Prof. Dr. Mihăiță Popovici a continuat seara cu cuvinte calde și pilde înțelepte încercând să transmită ideea trăirii Crăciunului în esența lui, dincolo de coajă (cadouri, luminițe, ornamente, mese încărcate), în miezul Crăciunului, adică în comuniune cu Isus.

Ultimul vorbitor, D-na Cătălina Bostan, coordonatoarea Asociației cultural-artistice „Gong”, a făcut o interesantă și originală paralelă între Talant și Talent, dând o definiție interesantă talantului: „Un talant este demnitatea de a fi fii ai lui Dumnezeu. Un talant este sufletul nostru, acest sanctuar al lui Dumnezeu pe care nu avem voie să-l îngropăm în uitare; un talant este inteligența noastră, sănătatea noastră, familia noastră, libertatea pe care am primit-o”.

Părintele Paul Mîrt, Președintele Academiei „Petru Tocănel”, a adus în încheiere mulțumiri invitaților, sponsorilor, colaboratorilor și spectatorilor fideli, încheind astfel încă un an de manifestări reușite ce sunt apreciate de publicul romașcan.

[Prof. Cristiana Lehner]