Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Cuchiniș: un nou frate profes solemn

În ziua de duminică, 11 septembrie 2022, fr. Narcis-Gabriel Crăciun a profesat voturile perpetue, în mâinile Pr. Provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu. O dată cu profesarea acestor voturi, fr. Narcis a ales să rămână pentru tot restul vieții sale în familia Ordinului Fraților Minori Conventuali, urmând îndeaproape Regula și Constituțiile acestui Ordin.

Această sărbătoare a Provinciei noastre a început la Brusturoasa (BC), la ora 10:00, moment în care fr. Narcis a rostit în fața pr. Provincial și a martorilor Declarația Testamentară și Actul de Renunțare prin care și-a exprimat dorința de a sluji Biserica liber de orice proprietate personală, în cadrul OFMConv. După acest moment, frații prezenți s-au îndreptat spre biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din satul Cuchiniș (BC), unde credincioșii așteptau cu nerăbdare începutul Sf. Liturghii solemne în timpul căreia fr. Narcis avea să profeseze voturile.

Bisericuța din lemn din satul Cuchiniș, locul în care s-a născut și a copilărit candidatul la profesiunea solemnă, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au dorit să ia parte la acest moment unic pentru comunitatea lor. La ora 11:00 a început Sf. Liturghie prezidată de Pr. Provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, alături de el fiind numeroși preoți care au venit pentru a fi alături de fr. Narcis. Frații studenți, împreună cu rudele și prietenii candidatului au pregătit Biserica de sărbătoare și au animat întreaga Sfântă Liturghie. După proclamarea Evangheliei s-a făcut apelul candidatului, iar acesta și-a exprimat intenția liberă de a se dărui definitiv lui Dumnezeu prin trăirea sfaturilor evanghelice.

Pr. Provincial în cadrul predicii a subliniat importanța disciplinei și a fidelității în viața consacrată, prin care fratele va putea să-și trăiască cu mai multă dăruire voturile de sărăcie, ascultare și castitate, devenind o lumină călăuzitoare pentru toată comunitatea. Imediat după predică Pr. Provincial a adresat o serie de întrebări la care candidatul a răspuns un hotărât: „Vreau!”. Aceste întrebări au fost urmate de invocarea mijlocirii tuturor sfinților și gestul prosternării la pământ. A urmat rostirea de către candidat a formulei profesiunii solemne în mâinile Ministrului provincial. După acest moment, Sfânta Liturghie a continuat cu liturgia euharistică. La finalul Sf. Liturghii fr. Narcis a ținut un discurs de mulțumire prin care și-a exprimat recunoștința față de toți aceia care au contribuit la formarea sa, dar și bucuria de a avea un număr atât de mare de persoane în jurul său la acest eveniment. Toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească în curtea bisericii.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul făcut Provinciei noastre în persoana fr. Narcis și-l rugăm să-l binecuvânteze cu ani mulți în slujirea Bisericii.

Fr. Cezar Dămătăr