Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

Comunitatea formativă în vizită la Istanbul

În perioada 26-30 iunie 2023, comunitatea formativă de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a vizitat conventurile din Istanbul (Turcia) ale Custodiei provinciale de Orient și Țara Sfântă. Inițiativa a avut drept scop atât cunoașterea acestei realități franciscane conventuale, cât și încheierea tuturor activităților anului formativ 2022-2023 într-un loc semnificativ pentru istoria Bisericii primelor veacuri și a Ordinului Franciscan Conventual.
După ce am călătorit mai bine de doisprezece ore, am ajuns spre miezul nopții de Luni, 26 iunie, la Büyükdere, un cartier al Istanbulului, unde ne-au așteptat cu bucurie și „cu masa pregătită” fr. Anton Bulai, custode provincial, și fr. Lucian Abalintoaiei, guardianul conventului în care am fost găzduiți. Chemarea la rugăciune a muezinului moscheii din apropierea conventului ne-a amintit de credința și cultura predominantă a locului în care ne aflăm și în care își desfășoară slujirea confrații noștri.
În ziua următoare, am vizitat „la pas” câteva obiective mai importante ale Istanbulului, printre care și celebra „Hagia Sofia”, cufundându-ne la propriu în „furnicarul” de oameni care, în ciuda soarelui arzător, străbăteau toate drumurile vechiului Constantinopol.
A urmat vizitarea orașului Iznik, unde am putut vedea ruinele vechiului oraș Niceea și a vechii bazilici „Sfânta Sofia”, astăzi moschee, construită în sec. al VI-lea de împăratul Iustinian după modelul bazilicii cu același nume din Constantinopol. În această bazilică s-a celebrat ultimul conciliu ecumenic, în 787, în timp ruinele clădirii în care a avut loc primul conciliu din 325, se află în apele Lacului Iznik.
Spre seară, după reîntoarcerea în conventul de la Büyükdere, atât fr. Lucian, cât și fr. Anton ne-au vorbit despre istoricul prezenței și a slujirii fraților în acest cartier al Istanbulului, despre biserica închinată „Nașterii Sfintei Fecioare Maria” în care am celebrat zilnic Sfânta Liturghie, precum și despre celelalte clădiri care de-a lungul timpului au avut diferite funcții și au suportat mai multe transformări „sub vitregia timpurilor”.
În ultima zi, 29 iunie, am vizitat biserica și conventul „Sf. Anton de Padova” aflate de-a lungul uneia dintre cele mai cunoscute și frecventate străzi ale Istanbulului. Și aici frații noștri ne-au primit cu multă frăție și bucurie. După ce am celebrat Sfânta Liturghie în cinstea sfinților apostoli Petru și Paul, în frumoasa biserică dedicată sfântului Anton de Padova, fr. Iosif Robu ne-a prezentat istoricul acestor impresionante și bine întreținute clădiri, activitățile pe care le desfășoară frații și specificul misiunii lor. Prânzul l-am servit împreună cu frații pe terasa conventului, urmat de un timp de fraternitate, având dinaintea ochilor încântătoarea priveliște oferită de „Cornul de Aur”, un braț al Bosforului, care desparte orașul vechi de orașul nou, „supravegheat” de Vechiul Turn al Galatei.
Îi suntem recunoscători fr. Anton Bulai, custode provincial, care a acceptat și chiar încurajat inițiativa noastră de a conclude anul formativ în fraternitatea franciscană pe care o reprezintă și care, împreună cu ceilalți frați, îl slujesc și îl mărturisesc cu cinste pe Cristos în mijlocul musulmanilor, în spiritul păcii și al fraternității universale, inspirat fiilor săi de Sfântul Părinte Francisc.
Fr. Virgil Blaj