Compasiunea și solidaritatea cu cei săraci, ne fac umani!
Sub acest titlu s-a desfășurat joi 19 aprilie 2018, în sala mare a Hotelului Roman, conferința Academiei „Petru Tocănel”, ce anul acesta are ca temă „Trăiește viața ca o parabolă”. În acest context s-a pornit de la „Parabola bogatului și a lui Lazar cel sărac”.
Evenimentul a fost de excepție, urmare prezenței unor invitați de seamă în persoana Pr. Dr. Bogdan Balașcă de la București și a Lect. Univ. Dr. Vasilica Bălăiță din Iași.
Mărturiile Pr. Bogdan Balașcă au fost de o profunzime și o sensibilitate deosebită. Comentariile domniei sale la adresa compasiunii, înțeleasă greșit uneori în zilele noastre, întrebările ce pornesc de aici, momentele noastre personale zilnice în care suntem mai mult sau mai puțin „goliți” de încărcătura banala a unei zile, au produs un efect vizibil auditoriului. Stilul simplu dar deosebit de bine documentat al vorbitorului, expunerea liberă, tonul blajin, sigur, direct, dar totodată modest, au făcut ca fiecare cuvânt să fie perceput la adevărata valoare, iar publicul să fie fascinat de naturalețea și sinceritatea invitatului. Întâmplările reale prezentate din experiența de viață a Pr. Bogdan Balașcă, din experiențele sale cu oamenii străzii din București, au fost elocvente și au întărit cele spune la început. O mărturie de suflet deosebita, un moment unic și plin de vibrație, ce ne-a deschis ochii și ne-a ajutat să ne redescoperim, să ne reevaluăm zilnic și să încercăm să fim solidari cu „Lazar cel sărac” din viața noastră.
Al doilea invitat, D-na Vasilica Bălăiță, a fost de asemenea o prezență minunată prin mărturisirea despre viața personală și alegerile făcute, ce au fost sub îndrumarea lui Dumnezeu. Privind în urmă descoperă că nimic nu a fost întâmplător, orice pas făcut a direcționat-o spre marea sa iubire Teatrul. Confortul actual și titlurile dobândite nu îi dau însă satisfacția dorită. Spirit combatant și neobosit, va găsi mereu puterea pentru noi țeluri în viață și pentru a continua lupta.
Una din mărturisirile de suflet ale D-nei Bălăiță este: „Nu știu când și unde am învățat că nu există limite. Am ales să cred întotdeauna ceea ce fac, ceea ce spun sau gândesc, să nu mint. Asta uneori are prețuri mari, dar prețul nu contează. Viața e spectacol nu numai pe scenă, ci in fiecare clipă.”
Putem cunoaște amănunte din viața invitatei, citind cartea „Jurnalul unui spectator”.
Programul artistic al serii a fost susținut de elevii clasei a IV a B de la CNRV, sub coordonarea Prof. Mihaela Huci, ce au prezentate scurte povestioare despre Dumnezeu. Membrii trupei de teatru Gong, condusa de Prof. Catalina Bostan, au cântat și recitat ca de obicei la cote înalte, aducând un pus de frumusețe serii de excepție.
Prof. Cristiana Lehner
***
„Parabola bogatului și a lui Lazăr cel sărac”
Compasiunea și solidaritatea cu cei săraci, ne face umani!Dragi prieteni…
Publicată de Academia Historico-Juridico-Theologica Petru Tocanel pe 20 Aprilie 2018