Cardinali conventuali
Cardinali conventuali
Duminică, 22 noiembrie 2020, în Bazilica superioară a sfântului Francisc din Assisi, a fost consacrat Episcop fr. Mauro Gambetti, numit cardinal de Papa Francisc. Bula papală din 30 octombrie 2020 i-a acordat fratelui Mauro sediul titular în Dieceza istorică de „Thisiduensis” (un vechi sediu episcopal, care astăzi nu mai există, din actuala Tunisie).
Cu această ocazie ne întrebăm câți cardinali a avut Ordinul nostru în istoria sa? Se pare că împreună cu fr. Mauro sunt 33, dacă în acest număr îi includem și pe cei comuni diferitelor ramuri ale Primului Ordin înființat de sfântul Francisc, întrucât au aparținut Ordinului Minorilor.
Lista este deschisă cu sfântul Bonaventura din Bagnoregio, creat cardinal de papa Grigore al XX-lea, în 1273. I-au urmat Bentivenga Bentivegni și Girolamo Masci din Ascoli Piceno, creați cardinali de papa Nicolae al-II-lea, în 1278. Cel de-al doilea, a fost ales Papă, luându-și numele de Nicolae al IV-lea.
Alți cardinali din sec. XIII și XIV pe care-i găsim în liste sunt: Matteo d’Acquqsparta, Giacomo Tommasi Gaetani, Gentile da Montefiore, Giovanni Minio da Morrovalle, Vidal Du Four (Vitale de Furno), Bertrand De La Tour, Hélie de Nabinaux (Elia di Nabunal), Pasteur De Sarrats (Pastore Di Serrascuderio), Guillaume (Guglielmo) Farinier, Fortanier De Vassal (Fortanerio Vasalli), Marco Partenza da Viterbo, Bertrand Aatgier, Tommaso Frignano, Bartolomeo da Cogorno, Ludovico Donatis.
În 1405 a fost făcut cardinal Pitros Philargis (Pietro Filargo), care în momentul în care a urcat pe scaunul pontifical, în 1409, și-a luat numele de Alexandru al V-lea (de unii considerat „antipapă”, de alții, pur și simplu, „Papa pisan”). Alți cardinali din sec. XV sunt: Pierre De Foix, și creat în 1467 Francesco Della Rovere, apoi, în 1471 a fost ales Papă cu numele de Sixt al IV-lea. Au urmat Pietro Riario și Giuliano Della Rovere în 1471. Giuliano a fost ales Papă în 1503, luându-și numele de Iulius al II-lea. De asemenea, în sec. XV îl mai găsim și pe Hélie De Bourdeille (Elia Di Bourdeille).
În 1505 au primit titlul de cardinali: Clemente Grosso Della Rovere și Marco Vigerio. Felice Peretti, creat cardinal în 1570, a fost ales Papă în 1585, cu numele de Sixt al V-lea.
Ultimii șapte cardinali sunt: Costanzo Torri (1587), felice Centini di Ascoli Piceni (1611), Lorenzo Brancati (1681), Lorenzo Ganganelli (1759,ales apoi Papă, și-a luat numele de Clement al XIV-lea), Antonio Francesco Orioli (1838) și Antonio Maria Panebianco (creat cardinal în 1961).
După cum putem observa, majoritatea Cardinalilor au fost frați italieni; mai sunt câțiva de origine franceză. Șase dintre ei au devenit Suverani Pontifi.
Istoricii ne mai furnizează și alte nume de frați care au refuzat purpura – printre ei sunt doi Miniștri Generali, Francesco Nani di Brescia (al 39-lea Ministru General) și Giuseppe Maria de Bontis (al 95-lea Ministru General.
Cu fr. Mauro Gambetti, după 159 de ani, adăugăm listei noastre de cardinali un nou nume conventual.
Îi urăm confratelui nostru, Episcop și Cardinal, tot binele în noua etapă de slujire a Domnului și a Bisericii.
Fr. Tomasz SZYMCZAK
secretar general
Sursa: Articol preluat de pe site-ul Ordinului: https://www.ofmconv.net/i-cardinali-conventuali/
Traducere din limba italiană de fr. Virgil Blaj