Loading...
miercuri, 18 mai 2022
OFMConv Romania

Așteptarea escatologică – Sesiune online despre Duminica Bibliei

În data de 23 ianuarie 2021 a avut loc, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, o sesiune biblică ca pregătire pentru Duminica Bibliei din acest an. Pentru a se respecta toate măsurile de siguranță sanitară, sesiune s-a desfășurat online, doar cu participarea studenților și a profesorilor.


Acest eveniment a început cu salutul pr. rector formativ Virgil Blaj, care a prezentat mesajul Sfântului Părinte papa Francisc din documentul Aperuit illis,  prin care suntem îndemnați să reflectăm și să celebrăm Cuvântul lui Dumnezeu.

A urmat apoi prelegerea Pr. Flavian Gondoș OFMCap., cu tematica: Duminica Bibliile după Papa Ioan al doilea,  Dies Domini, și Papa Francisc, Aperuit illis. În prima parte a făcut o incursiune despre istoria creări acestei zile a Domnului, menționând că, de la început, primii creștini sărbătoareu ziua Domnului. După aceea, a prezentat o reflecție pornind de la documentul Dies Domini, al Sf. Papa Ioan Paul al-II-lea, despre cum trăiesc creștini de astăzi duminica, fiind o parte ereditară a creștinilor, iar în centrul zilei este necesar să fie Cuvântul lui Dumnezeu. După aceea, pornind de la învățătura papei Francisc, părintele a menționat că, valorificarea Cuvântului lui Dumnezeu are loc prin ascultarea Acestuia, folosindu-se de o paralelă dintre ascultarea  Cuvântului lui Dumnezeu din Duminica Bibliei cu vederea Euharistiei din sărbătoarea Corpus Domini, încheindu-și conferința cu menționare sacralității Cuvântului lui Dumnezeu.

În continuare a urmat prelegerea Pr. Cristian Clopoțel, OFMConv., cu tematica: Iona 3,1-10: Evanghelia ninivitenilor către Iona: „Convertirea” lui Dumnezeu. Părintele a început de la premisa că, Biblia este îndreptată spre escatologie, mai ales prin speranța pe care poporul ales,  o manifestă. Această speranță fiind manifestată și prin întrebarea ninivitenilor: ,,Cine știe dacă Dumnezeu nu se va întoarce și nu se va îndura?” ; ei astfel se gândeau la o șansă de a se converti. Dumnezeu se manifestă prin milostivire și prin har și nu cu încăpățânare. Tema „convertire” s-a realizat în două feluri: una a lui Dumnezu și a ninivitenilor și una a lui Iona. Astfel, ninivitenii se convertesc la Cuvântul lui Dumnezeu, pe care îl celebrăm și astăzi. Iar Dumnezeu se convertește se întoarce spre om și renunță la logica retribuției, a încheiat părintele.

În a doua parte a acestei sesiuni, a urmat conferința Pr. Marcelin Amariei, OFMConv., cu tematica: Consecințele etice în virtutea așteptării escatologice în Scrisoarea întâi a  Sfântului apostol Paul către Corinteni. Părintele a început prelegerea menționând că, în capitolul 15 se vorbește cel mai profund despre escatologie, prezentându-l pe Isus înviat ca noul Adam. Iar învierea trupurile se referă și la structura relaționară a omului (structură relaționară triplă cu sine, cu aproapele și cu Dumnezeu), iar trăire potrivită, a acestei realități relaționare, se transformă într-una spirituală. Iar deplinătatea aceste realității relaționare este înviere, dar începe deja prin acțiunea Duhului Sfânt.

După aceea, a urmat conferința Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., cu tematica: Mc 14-20, Împlinirea așteptării veterotestamentare în Isus Cristos. Deja și nu încă. Părintele a plecat de la afirmarea faptului că sunt deja multe referințe în Vechiul Testament despre un Mesia și a oferit câteva texte, prin care Isus este prezentat ca o împlinire a așteptării veterotestamentare. După aceea ne-a explicat Evanghelia Duminicii Bibliei. Isus începe o nouă etapă prin care duce la împlinire așteptările mesianice. A prezentat o diferență dintre Ioan botezătorul care aștepta lumea în pustiu și Isus care a mers în întâmpinarea lumii. Iar predicarea lui Isus avea în centru Evanghelia lui Dumnezeu, iar sursa acestei vești bune este însuși Dumnezeu. Apoi părintele a diferențiat Împărăția lui Dumnezeu de Biserică, spunând că Împărăția este mult mai extinsă. Iar l-a sfârșit părintele a vorbit despre chemare ucenicilor, doi câte doi, cărora le-a încredințat o misiune specială.

În momentul de împărtășire Pr. Flavian Gondoș a adus lămuri legate de sacralitate Cuvântului Lui Dumnezeu, prin acțiunea Duhului Sfânt. Iar pr. Cristian Clopoțel, la problema ridicată astfel, dacă se poate vorbi despre convertirea lui Dumnezeu în ciuda imutabilității sale, a menționat că Dumnezeul revelat așa se prezintă pe sine în Biblie, iar acest lucru nu are legătura cu natura s-a imutabilă.

Ziua s-a încheiat cu un moment de rugăciune în care, ne-am adunat în jurul lui Isus pentru a-i asculta Cuvântul și a-l pune  în practică în viața noastră.

 

Duminică 24 ianuarie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a celebrat Dumica Bibliei. În această zi credincioși sunt invitați să aprofundeze, marele dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu prin Cuvântul Său. În momentul predicii, Pr. Mihai Afrențoae a menționat cât de important este să-l avem pe Cristos în mijlocul nostru. El i-a invitat pe credincioși să-și facă un obicei din a citi zilnic din Sfânta Scriptură, pentru a-l putea asculta cu adevărat pe Dumnezeu care ne vorbește prin Cuvântul Său.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântare solemnă, prin care credincioși au fost îndemnați să devină martori vii ai Cuvântul lui Dumnezeu, primit prin Isus Cristos.

Fr. Bejan Andrei

***

Sesiune Biblică – video integral

Album foto