Loading...
joi, 18 iulie 2024
OFMConv Romania

10 septembrie 2011: Profesiune solemnă la Institutul Teologic Franciscan

Sâmbătă, 10 septembrie 2011, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc profesiunea solemnă a 14 fraţi franciscani conventuali, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de ministrul provincial pr. Emilian Cătălin, alături de care au concelebrat un mare număr de preoţi din dieceză, la acest eveniment fiind prezenţi de asemenea şi numeroşi credincioşi.
După salutul introductiv al părintelui guardian, Mihai Gal, sfânta Liturghie a continuat cu proclamarea Cuvântului Domnului, după care, într-un prim moment al ritualului profesiunii, a fost făcut apelul candidaţilor.
A urmat apoi cuvântul de învăţătură ţinut de părintele provincial, care a subliniat în primul rând ceea ce înseamnă în esenţă această profesiune solemnă: urmarea lui Cristos prin profesarea pentru toată viaţa a sfaturilor evanghelice, pentru a duce la perfecţiune în iubire consacrarea baptismală, dăruind întreaga viaţă pentru totdeauna lui Dumnezeu, în slujirea sa şi a oamenilor. Îndemnul principal adresat candidaţilor a fost acela de a rămâne mereu entuziaşti, de a păstra mereu Duhul Domnului şi al rugăciunii, aşa cum le cerea şi le cere sfântul Francisc fraţilor săi, pentru ca astfel, asemenea mlădiţelor care rămân unite cu viţa, să aducă roade vrednice de Dumnezeu şi să împlinească voinţa sa.
Cuvântul de învăţătură al părintelui provincial a fost urmat de intonarea Litaniei tuturor sfinţilor, moment în care candidaţii la profesiune au rămas prosternaţi, după aceasta având loc ritualul propriu-zis al profesiunii solemne. După întrebările adresate candidaţilor şi rugăciunile consacratoare, fiecare frate în parte, în mâinile părintelui provincial Emilian Cătălin, a făcut vot lui Dumnezeu, de a trăi pentru toată viaţa în ascultare, fără nimic propriu şi în castitate. După acest moment, fraţii au primit îmbrăţişarea fraternă şi felicitările pentru intrarea în cadrul marii familii franciscane.
Înainte de binecuvântarea finală, unul dintre fraţi a adresat un cuvânt de mulţumire în primul rând lui Dumnezeu, iar apoi părinţilor, fraţilor, rudelor, prietenilor, formatorilor care i-au însoţit pe acest drum, precum şi tuturor acelora care le-au fost alături şi care au binevoit să participe la bucuria acestui eveniment atât de important din viaţa lor.
Fraţii care au făcut profesiunea solemnă:
1. fr. Cristian Aiojoaei – Gherăeşti (NT);
2. fr. Marius-Cătălin Alistar – Faraoani (BC);
3. fr. Marcel Balint – Pildeşti (NT);
4. fr. Vlad-Bogdan Bejan – Horleşti (IS);
5. fr. Sergiu Bolog – Sagna (NT);
6. fr. Mihai Dâscă – Gherăeşti (NT);
7. fr. Eduard Enăşcuţ – Traian (NT);
8. fr. Sergiu-Cătălin Farcaş – Târgu Frumos (IS);
9. fr. Iulian Ghiuzan – Adjudeni (NT);
10. fr. Mihăiţă Herciu – Văleni (BC);
11. fr. Iosif Robu – Săbăoani (NT);
12. fr. Romeo Sumănaru – Luizi-Călugăra (BC);
13. fr. Marius Ciprian Tomulesei – Piatra Neamţ (NT)
14. fr. Sebastian Vereş – Luizi-Călugăra (BC).
Celebrarea sfintei Liturghii şi a profesiunii solemne s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă şi cu o fotografie de grup, ca amintire care să marcheze acest moment de sărbătoare din viaţa acestor tineri, din viaţa Bisericii şi a Provinciei Franciscane din România.


Info. www.itrcf.ro