Loading...
vineri, 23 februarie 2024
OFMConv Romania

1 Decembrie la ITRCF-Roman

Ziua Națională a României și comemorarea pr. dr. Petru Tocănel OFMConv.

Marți, 1 decembrie 2020, frații franciscani conventuali din conventul „Sf. Francisc de Assisi” din Roman, au celebrat împreună o Sfântă Liturghie și un moment de rugăciune atât pentru țară și eroii săi, cu ocazia Zilei Naționale a României, cât și pentru părintele Petru Tocănel, personalitate remarcantă a Bisericii, a Ordinului Franciscan și a Provinciei Conventuale din România, care a trecut la cele veșnice la 1 decembrie 1992.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de fr. Dragoș-Paul Mîrț, președinte al Academiei Culturale „Petru Tocănel”. Împreună cu el au mai concelebrat și alți frați, părinți, formatori și profesori, de la Institut și Liceu.

Luând ca reper cuvintele Mântuitorului Isus din evanghelia zilei: „Te preamăresc pe tine, Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici” (Lc 10,21), fr. Maximilian Pal, profesor de Drept Canonic, a evocat  figura ilustrului frate Petru Tocănel, evidențiind câteva dintre calitățile sale umane, morale și culturale precum: modestia, munca asiduă, inteligența sclipitoare, credința și speranța că toată activitatea și cărțile adunate – circa 40.000 de volume – vor putea fi de folos, după căderea regimului comunist, generațiilor tinere de frați.

Speranța și osteneala părintelui Tocănel nu au fost zadarnice, întrucât, imediat după anul 1990, cărțile sale achiziționate de-a lungul mai multor ani „de exil” la Roma, au fost aduse la Roman și depozitate în Biblioteca Institutului, care îi poartă numele, putând fi astăzi consultate, citite și studiate de toate persoanele interesate. Mai mult, osemintele eruditului părinte, au putut fi aduse din Italia în România, în anul 2004 și depuse în cripta special amenajată în capela Institutului, prin concursul și colaborarea exemplară a mai multor instituții ale statului italian și ale statului român, precum și a unor persoane de bunăvoințe, care l-au cunoscut și chiar au beneficiat direct de ajutorul și de pregătirea teologică și științifică a părintelui Tocănel.

După Sfânta Liturghie în comunitatea formativă a fraților studenți s-a desfășurat un program intern de activități culturale, sportive și de voie bună, la sfârșitul cărora s-au acordat premii câștigătorilor diferitelor competiții.

Spre seară comunitatea formativă s-a reunit din nou în capelă unde s-a celebrat un alt moment de rugăciune care a cuprins recitarea sfântului Rozariu, a Vesperelor și a Novenei de pregătire la solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în care au fost din nou amintiți toți eroii neamului, precum și toți cei care în ultimele luni de pandemie și-au adus aportul la combaterea virusului Sars-Cov-2, la îngrijirea celor bolnavi, la ajutorarea și mângâierea celor care au avut de suferit, într-un fel sau altul, din cauza bolii provocate de coronavirus.

Ziua de 1 decembrie s-a încheiat cu vizionarea unui film.

Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii!

***

           Fr. Virgil Blaj